Petikan Akhbar

Jabatan Tenaga Manusia (JTM), dahulunya dikenali sebagai Jabatan Tenaga Rakyat (JTR) telah ditubuhkan pada tahun 1967. Pertukaran nama berkenaan adalah disebabkan oleh fungsinya yang difokuskan kepada aktiviti program latihan kemahiran sahaja. Pertukaran nama ini berlaku pada awal tahun 2000. Diawal penubuhan JTR, ia berfungsi sebagai pusat melatih tenaga mahir untuk pasaran industri tempatan, mengumpul maklumat buruh, dan menempatkan pencari-pencari pekerjaan disektor swasta. Pada ketika ini JTM telah dan akan melahirkan tenaga mahir negara dari peringkat sijil latihan hinggalah Diploma Lanjutan dalam pelbagai bidang kursus kemahiran. Oleh kerana dengan perubahan teknologi yang begitu pesat dan keperluan tenaga kerja mahir yang mendesak, maka JTM telah menubuhkan beberapa institusi latihan diseluruh negara.
 1. Press : The EDGE Malaysia  |  Date : 24 October 2022


   

  TVET as a catalyst for economic growth

 2. Akhbar : Berita RTM  |  Tarikh : 26 Ogos 2022


  ARAU, 26 Ogos- Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kangar melaksanakan Program Pemeriksaan dan Pendawaian Elektrik secara percuma di kediaman penduduk kampung khususnya dalam kalangan keluarga kurang berkemampuan di seluruh Perlis.

  Pengarah ILP Kangar, Mohd Yusri Mohd Rahim berkata, sejumlah RM1,500 diperuntukkan bagi setiap rumah untuk program berkenaan yang akan dilaksana oleh enam pelatih dan dibantu enam tenaga pengajar.

  "Objektifnya kita nak mereka mengaplikasikan kemahiran yang ada dan menerapkan nilai-nilai murni seperti tolong-menolong, secara tidak langsung mempromosikan kemahiran mereka.

  Program ini dilaksana secara berkala di semua 15 kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN) berdasarkan maklumat yang diperolehi daripada Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) setempat mengenai rumah penduduk yang memerlukan bantuan bagi pendawaian elektrik," katanya selepas Program Bantuan Khidmat Sosial Komuniti di Kampung Padang Benta, Simpang Empat.

  Baca Artikel Penuh : https://berita.rtm.gov.my/index.php/semasa/45873-ilp-kangar-laksana-pemeriksaan-pendawaian-elektrik-percuma-untuk-penduduk-perlis?fbclid=IwAR0difvkcNOrQNRl7LAW0yejHDhWbOPBUmmmIiQviH0F-GapQZHmfZT-5P8

 3. Akhbar : Utusan Malaysia (Rencana) |  Tarikh : 16 Ogos 2022


   Utusan Malaysia 16.8.2022

 4. Press : NewStraits Times  |  Date : 29 June 2022


  NST TVET 29 June 2022